tiistai 12. helmikuuta 2013

Budapestista, unkarilaisista ja elämästä täällä..

Kaks viikkoa on menny ja tuntuu että aika menee ihan siivillä! Aattelin nyt kirjottaa siitä, miten miun päivät täällä kuluu ja millaseks oon oloni kokenu täällä tähän asti :) Mitään kulttuurishokkia ei oo tullut, mutta kyllä unkarilaisten käyttäytyminen on hyvin erilaista kuin suomalaisten ja joissakin pienissä asioissa olen tuntenut olevani todella ulkomaalainen!

Mie ja joku suuri kirjailija!
Ihan ekaksi unkarilaisista ihmisistä.. Joko miulla on ollut uskomaton tuuri tai sitten unkarilaiset todella on aina ystävällisiä ja todella vastaanottavaisia ja avuliaita! Miun kämppis oli kyllä sitä mieltä että vaaleilla hiuksilla ja hymyilemisellä saa kaikki hyvälle tuulelle, mutta en vielä allekirjota tätä väitettä. Ihmiset on kohteliaampia kuin suomalaiset ja usein vanhemmalle herralle tai rouvalle annetaan aina istumapaikka ratikassa (varsinkin ihan nuoret!). Kun unkarissa tavataan kavereita, aloitetaan kohtaaminen kahdella poskisuudelmalla (En tosin vieläkään ole ihan kartalla kumpi poski annetaan ensin, annan toisen päättää) ja kysellään kuulumiset.

Apua saa kysymällä tai välillä myös kysymättä..Yksi päivä harhailin etsimässä ratikkaa kartta kädessä ja vanhempi herrasmies tuli tarjoamaan apuaan, tottakai unkariksi. Sanoin sitten hänelle että valitettavasti puhun vain englantia, jolloin hän vaihtoi sujuvaan englantiin ja auttoi minut perille. Samalla hän kertasi miulle Unkarin roolin II:ssa maailman sodassa ja oli erittäin innostunut siitä, että olin Suomesta.. "Me olemme sukulaisia" hän totesi miulle. Joo, unkarilaiset tosiaan suhtautuu suomalaisiin erittäin myönteisesti ja kaikki tietävät että meillä on yhteinen kielihistoria ja kuulumme ugrilaiseen kieliryhmään. Ymmärränkö sanaakaan unkarin kieltä --> En :D se on kyllä niin hämmentävää. Sanan kippis (=egeszsegere) opetteluun meni miulta 1,5 viikkoa ja se on ainoo sana minkä oikeesti osaan! Nuoret puhuu täällä tosi hyvää englantia, koska yliopistoon halutessaan on oltava kiitettävät englannin kielen taidot! Vanhemmat ihmiset harvemmin osaa englantia, mutta sen sijaan he osaavat usein saksaa tai venäjää.

Housepartyt saksalaiseen tapaan :)
Jotta miusta ei tulis ihan lihava tän Erasmus-elämän ansiosta (mikä sivumennen sanoen sisältää järkyttävän määrän bileitä.. esim. pelkästään tällä viikolla Aloha partyt, Ystävänpäiväbileet ja tutustumisviikonloppu jossakin maalla? :D), oon alottanu urheilun täällä! Miun kämppis hankki meille alennnuskupongit sellaseen fitness keskukseen ja oon ihan rakastunu siihen! Tunnit pidetään unkarin kielellä eli en siis tajuu sanaakaan mitä se ohjaaja huutaa, mutta ohjaus ja puitteet on ihan samanlaiset kun Suomessa mutta hinnat aikas paljon halvemmat (1kk normaalisti n. 20e). Oon käyny zumbaa, tanssii lattareita ja ihan perus jumpissa mitä Suomestakin löytyy. Hyvää vastapainoa tolle juhlimiselle :) Yks asia miuta kuitenkin hämmästyttää täällä kun puhutaan urheilusta.. Ihmiset tulee aina tonne treeneihin normivaatteissa ja vaihtaa ne takasin päälle tunnin jälkeen o.O Itelläni on perus vettä- ja tuultakestävä tuulipuku ja lenkkarit kun meen salille ja voin kertoa että sellanen pukeutuminen herättää täällä hämmennystä!? :D tuntuu että ratikassakin kaikki tuijottaa, koska KENELLÄKÄÄN ei oo täällä tuulipukuja! Ihmiset on kyllä yleisesti aika tyylikkäitä, mutta suomalaisena "käytännöllisyys ennen kaikkea".

Lydia ja Emely Sankarten aukiolla
Koulu alko eilen ja täytyy sanoa että opetuksen hyvä taso ja luentojen mielenkiintosuus yllätti positiivisesti! Kaikki kurssit ei oo vielä alkanu, mutta koulua miulla on maanantaisin, keskiviikkosin ja torstaisin, jokaisena päivänä 4h + unkarin kielen kielikurssi, mutta se alkaa vasta maaliskuussa.. Ei liian rankkaa siis, mutta silti opintopisteitä pitäis kertyä 25 jos pääsen kaikki läpi, koska joka kurssista saa 5 opintopistettä. Ainakaan "Contemporary challenges of Hungarian Society" - kurssin läpäsyn ei pitäis tuottaa ongelmia. Proffa sano, että "kirjottakaa kurssin lopussa essee haluamastanne aiheesta ja sivumäärää hän ei anna, koska se on tyhmää.. Mutta älkää kirjottako liikaa" :D Koulussa ainoo asia mikä on erittäin monimutkasta on kursseille ilmottautuminen, koska näitten elektroninen järjestelmä ei toimi.. Joten jokaiselta maikalta täytyy käydä hakemassa nimikirjotus, että ne hyväksyy siut kurssille ja sitten se lappu pitää kiikuttaa vaihtokoordinaattorille, joka lisää meidät järjestelmään sitten kun se alkaa toimia, jos se alkaa toimi.


Vapaudensillan kupeessa oleva puisto sai lumipeitteen
Budapestiinkin tuli vielä talvi, mutta nyt on kuulemma viimosta kertaa lunta ja hyvä niin! Nyt on niin kurja sää, ettei viitsi lähteä oikein minnekkään retkelle tai kattelee nähtävyyksiä, kun tulee räntää ja tulee ja kengät on koko ajan märät :( mutta onneks ei tarvii koskaan kävellä mihinkään, kun ratikat kulkee koko ajan<3 Täällä ihmiset on kyllä laiskoja kävelemään mihinkää ja ajaa 200metrin matkanki ratikalla..Voi olla et paluu Ylistönmäelle ens syksynä voi tuottaa ahdistusta :D

With Love,
Venla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti