keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Let's go Transylvania!

Tehtiin Tuijan, Lean ja Emelyn kanssa retki Romaniaan. Ennakko-odotukset oli vähän kaksijakoiset, kun tietää että maassa taitaa olla koko Euroopan Unionin alhaisin elintaso ja Gipsyt (romanit/mustalaiset) aiheuttaa paljon ongelmia täällä Budapestissa ja Unkarissa... Tai pikemminkin ongelma taitaa olla Unkarin epäonnistunut politiikka vähemmistöasioiden hoitamisessa ja maata vaivaava talouskriisi,minkä johdosta työpaikat on vähissä ja Gipseistä melkein puolet on työttömiä ja kodittomia.

Reissu alkoi perjantai-iltapäivänä Keletin asemalta. Päätettiin mennä junalla, jonka siisteys ja istumapaikkojen tilavuus tulivat pienenä yllätyksenä :) Matkakohteena oli Romanian toiseksi suurin kaupunki Cluj-Napoca, joka sijaitsee Transylvanian alueella. Matkan pituus Budapestista Cluj-Napocaan on vain 350km, mutta koska Itä-Euroopan junat ei ole mitään pendolinoja, matka kesti reilut 7 tuntia, koska välillä ilmeisesti raiteiden huonon kunnon vuoksi matka nopeus on jotakin 50km/tunnissa :D

Koska fiksuna tyttönä en googlettanut maasta mitään etukäteen, en myöskään tullut ajatelleeksi ottaa passia mukaan, vaan ainoastaan ajokortin, EU:ssa kun ollaan. FAIL. Romanianhan kuuluu tosiaan EU:hun, mutta ei ole osa Schengen-aluetta, mikä tarkoittaa rajatarkastuksia sekä Unkarin rajalla että Romanian puolella. No, mitään ongelmia ei ollut Romaniaan päin mentäessä. Ajokortti kävi henkkarista passintarkastajille, eikä niitä juuri tuntunut kiinnostavan meidän henkkarit, kunhan vilkasivat. Kotiinpäin tultaessa Romanian rajalla passintarkastaja kuitenkin otti miun ajokortin ja totesi miulle että tämä ei ole mikään henkilöllisyystodistus :D Siinä alko hikipisarat melkein jo valua selkää pitkin, kun vihaisen näkönen romanimies tuijotti miuta ja vaati henkkaria... Änkytin siinä sitten jotain englanniksi, mitä tarkastaja ei tietenkään ymmärtänyt. Annoin opiskelijakortin. Mies sanoi, että anna henkkarit, mie sanoin että ei ole. Sitten se luovutti. Luulin jo että se hakee sen kollegan ja joudun Romanialaiseen putkaan (mistä olis saanu hyvän tarinan jälkipolville), mutta miun helpotukseks se kai totes, että olin pohjoismaalaisen näkönen ollakseni joku laiton siirtolainen ja pääsin ulos maasta :D (halleluja blondit hiukset ja siniset silmät!).

Cluj-Napoca oli tosi siisti ja hyvin länsimaalainen. Paljon ravintoloita ja ulkoterasseja, paljon ihmisiä nauttimassa lämpimistä kesäilloista ja todella ystävällisiä ihmisiä. Hostelli oli tosi jees, vaikka kyllä myö siitä maksettiinkin 12e/yö eli hinnat ei kuitenkaan ollu mitenkään hirveen paljon halvempia kun vaikka Budapestissa. Rahayksikkö Lei tuotti jatkuvasti päänvaivaa..on todella rasittavaa elää ilman euroja, mutta onneksi oon sentään tottunu jo forintteihin.

Lake Fantanele
Eka päivä kierreltiin kaupungissa;käytiin valtavalla hautausmaalla ja Botanical-gardenissa. Toinen päivä vietettiin Fantanele järvellä vuoriston keskellä. Paikka oli todella kaunis ja mieleen tuli alppimaisemien ja Järvi-Suomen sekoitus. Matka järvelle oli n. 80km ja rikkaita länsimaalaisia kun ollaan, matka taitettiin taksilla joka vei ja tuli hakemaan illalla pois (n. 70e/4). Kyseiseen paikkaan ei pääse julkisilla, joten toinen vaihtoehto oli autonvuokraus, mikä olisi ollut kalliimpaa ja vaarallisempaa. Romanialaiset tiet kun sattuvat olemaan täynnä kaikennäköistä kulkijaa heti kun kääntyy valtatieltä pois; Lehmiä, hevosia, koiria, hevoskärryjä (ja siis sellaisia oikeita mustalaisten hevosvaunuja, missä Gipsyt viettää kiertolaiselämää!)... Oltiin tyytyväisiä, että valittiin taksi.

Eilinen päivä meni palautuessa reissusta, tänään pitäisi viimeistellä viimeinen essee ja alkaa lukea ensi viikolla olevaan viimeiseen tenttiin! Sitten ois koulu täällä paketissa ja kaiken kaikkiaan alkaa olla reissu muutenkin lähellä loppua, sillä enää 3viikkoa Suomeen paluuseen. Alotin viime viikolla taas terveellisen elämän, etten tuu ihan pullerona Suomeen. Eilen just uutisoitiin että unkarilaiset on Euroopan lihavimpia, ymmärrän todellakin että miksi :D Tänään siis ohjelmassa opiskelua, lounas Lean kanssa ja Kroatian reissun suunnittelua ;)

KesäYstävätUnkari<3
With Love,
Venla


Ps. Kesä on ihana ja nautittiin Ilonan ja Annikan kanssa Unkarin toukokuusta paljain jaloin Lake Balatonilla. Suosittelen!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti